3.29.2016

Vranac kao stono groždje

Vranac
Vranac stono groždje
Vranac je odlična sorta stonog groždja, a evo i zasto;

Selekcije groždja ne miruju. Tako je bar sudeći po istraživanjima i dostignućima stručnjaka Poljoprivrednog instituta u Titogradu. U ovoj naučnoj ustanovi do sada je izdvojeno preko deset hiljada sejanica, budućih sorti vinskog i stonog groždja, koje će poželeti da uzgajaju mnogi vinogradari širom zemlje, posebno u mediteranskom području. Ovom prilikom skrećemo pažnju na jednu selekciju crnog groždja, koju uskoro treba da prizna Savezna komisija za priznavanje sorti bilja pri poljoprivredno-šumarskom centru. Radi se o "vrancu", selekciji koja rano stiže za berbu i čije je groždje namenjeno za upotrebu u svežem stanju. Dakle, reč je o stonom "vrancu", a ne o vinskom, kakav je do sada bio.

Odmah da kažemo, novi "vranac" odlikuje se veoma ranim pristizanjem za berbu. Stručnjaci  tvrde da za berbu stiže dva-tri dana ranije nego "julski muskat". Ako je tako, onda je to sorta najranijeg pristizanja za berbu od svih do sada stvorenih u svetu.

Zanimljivo je izneti i to da je ova sorta nastala ukrštanjem "vranca" i "julskog muskata". Od obe sorte nasledila je sve najbolje osobine. Od "vranca" boju i krupnoću grozdova i bobica, ko je su čak i krupnije , a od "julskog muskata" nasledila je ranozrelost i diskretan muskatni miris i ukus. Dakle, nema nu se sta zameriti. Inače, ova sorta se odlikuje i izuzetnom rodnošču.Sve to već je uveliko i naučno potvrdjeno. Njegovo čokoće u svim eksperimentima prosto je okićeno grozdovima. Slični rezultati su i kod nekih odgajivača koji su ovu sortu "popeli" na vinjagu. Po čokotu vinjage pojedini odgajivači uberu i do četrdeset kilograma groždja. Sto je za svaku pohvalu i preporuku.

No comments:

Post a Comment